Równanie |(x+2)^2-3|=2a+1 z niewiadomą x ma dokładnie trzy rozwiązania
mak: Równanie |(x+2)2−3|=2a+1 z niewiadomą x ma dokładnie trzy rozwiązania tylko wtedy, gdy:
A. a=−2 B. a=0 C. a=1 D. a=3
12 mar 21:30
Krzysiek60:

c) a=1
12 mar 21:40
kl:
10 mar 14:50
Mila:
1)
|(x+2)2−3|=2a+1
f(x)=(x+2)2−3 parabola skierowana ramionami do góry
W(−2,−3) wsp. wierzchołka paraboli ( W leży poniżej osi OX)
W'(−2,3) wsp. punktu symetrycznego do W względem OX .
2a+1=3
2a=2
a=1
Prosta y=3 przetnie wykres |f(x)| w trzech punktach.
10 mar 18:05
Tang Xin: Czyli dobrze napisałem wtedy
10 mar 18:51
Mila:
Oczywiście, że dobrze, chciałam pokazać sposób bez rysowania wykresu,
korzystając z własności funkcji kwadratowej.
10 mar 19:01