kongruencja
Krystek: rozwiąż kongruencje
4x≡3(mod7)
może ktoś wytłumaczyć jak należy to robić?wiem ,że są podobne przykłady na forum ale ich
tłumaczeń niespecjalnie rozumiem
12 mar 21:19
Basia:
mod7 czyli reszty z dzielenia przez 7 czyli 0,1,2,3,4,5,6
można "na piechotę"
4*0 = 0 ≡ 0
4*1 = 1 ≡ 1
4*2 = 8 ≡ 1
4*3 = 12 ≡ 5
4*4 = 16 ≡ 2
4*5 = 20 ≡ 6
4*6 = 24 ≡ 3
i koniec x ≡ 6 (mod7) czyli w liczbach całkowitych x = 7*k+6
12 mar 21:27
Krystek: ok,dzięki,a jaka jest inna metoda oprócz na piechotę?
12 mar 21:41
Basia:
4x = 7*k + 3
| | 7k+3 | | 4k+3k+3 | | 3k+3 | | 3(k+1) | |
x = |
| = |
| = k + |
| = k+ |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
czyli 4 musi być dzielnikiem liczby k+1
no to może być k=3
4x = 7*3+3 = 24
x =6
czyli x = 7k+6 ≡ 6 (mod6)
13 mar 03:08
Basia: mod7 oczywiście
13 mar 03:09
Adam:
−3x=3 (mod 7)
−x=1 (mod 7)
x=6 (mod 7)
13 mar 12:45