Podstawą ostrosłupa jest romb, w którym krawędź podstawy jest równa 6 i krótsza przekątna 8.
Ściany boczne ostrosłupa są nachylone do podstawy pod kątem 45°. Oblicz objętość i pole
powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
Z tw. πtagorasa wyliczyłem długość dłuższej przekątnej = 4√5. Następnie pole rombu:
| 8+4√5 | |
=4+2√5 Podstawiłem to do pola rombu = ah, gdzie a=6: | |
| 2 |
| 4+2√5 | 2+√5 | |||
4+2√5=6h ⇒ h= | = | |||
| 6 | 3 |
| 2+√5 | ||
Ten czerwony mały odcinek to połowa wysokości rombu, więc równa się | A druga kreska | |
| 6 |
| 2+√5 | 2√2+√10 | |||
czerwona pochylona to przekątna kwadratu, więc: | *√2 = | |||
| 6 | 6 |
| 1 | 2+√5 | 4√5 | ||||
V= | *(4+2√5)* | = | +1 | |||
| 3 | 6 | 9 |
Błędnie zaznaczyłeś kąt, to jest kąt dwuścienny. Tak byłoby, gdyby w podstawie był kwadrat.
Przecinamy ostrosłup płaszczyzną prostopadłą do BC i przechodzącą przez wysokość OS.
|DB|=8, α=45o⇒H=|OE|=r
|EF|=h=2r
a=6
1) |AC|=4√5
| 8*4√5 | ||
P▱= | =16√5 | |
| 2 |
| 8√5 | ||
2) h= | ||
| 3 |
| 4√5 | ||
r= | =H | |
| 3 |
| 4√5 | 4√10 | |||
hb= | *√2= | |||
| 3 | 3 |
| 1 | 4√5 | 320 | ||||
4) V= | *16√5* | = | ||||
| 3 | 3 | 9 |
| 4√10 | ||
Pc=16√5+4*6* | ||
| 3 |