W okrąg o promieniu 4 wpisano trójkąt w taki sposób, że środek okręgu leży na je
Janusz: W okrąg o promieniu 4 wpisano trójkąt w taki sposób, że środek okręgu leży na jednym boku
trójkąta. Następnie w trójkąt wpisano okrąg o promieniu 0.5 oblicz pole tego trójakta.
Kompletnie nie mam pomysłu na to zadanie.
12 mar 20:36
Basia:
trójkąt jest prostokątny
c = 2R=8, a,b przyprostokątne
1 = a+b−8
a+b=9
a+b+c = 9+8=17
| | 1 | | 1 | | 1 | | 17 | |
P = |
| *r(a+b+c) = |
| * |
| *17 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
12 mar 20:48