dowód
Kamil: | | 2n−1 | |
udowodnić że |
| to ułamek nieskracalny. |
| | 9n+4 | |
12 mar 19:20
Saizou : Pokaż, że NWD(2n−1, 9n+4)=1
12 mar 19:56
Kamil: NWD(2n−1,9n+4)=NWD(2n−1,n)=NWD(−1,n)=1
−1 dzieli tylko 1.
dobrze?
12 mar 20:00
jc: 2(9n+4)−9(2n−1)=17
nwd = 1 lub 17
12 mar 20:06
jc: Jak uzyskałeś pierwszą równość?
2*9−1=17
9*9+4=5*17
a więc
dla n=9 ułamek daje się skrócić!
12 mar 20:17
Kamil: źle przepisałem
NWD(2n+1,9n+4)=NWD(2n+1,n)=NWD(1,n)=1
Teraz dobrze?
12 mar 20:21
Saizou : Tak, zatem jaki jest wniosek?
12 mar 20:29
Marek : skąd to się wzieło NWD(2n+1,9n+4)=NWD(2n+1,n)?
12 mar 20:40
Saizou :
Algorytm Euklidesa został zastosowany
12 mar 20:42
Kamil: licznik dla każdego n∊N jest mniejszy od mianownika. licznik i mianownik mają 1 wspólny
dzielnik którym jest jedynka,
czyli jest to ułamek nieskracalny
12 mar 20:46
Saizou :
Dokładnie tak, chociaż komentarz o tym, że licznik jest mniejszy od mianownika jest wg mnie
zbędny, skoro pokazałeś, że są to liczby względnie pierwsze.
12 mar 20:50
Adamm:
wspólny dzielnik znaczy tyle że dzieli obie z liczb
największy wspólny dzielnik, to chciał powiedzieć
12 mar 21:11
Marek : może ktoś rozpisać jak do tego dojść NWD(2n+1,9n+4)=NWD(2n+1,n)=NWD(1,n)?
12 mar 21:15
Basia:
zgodnie z algorytmem Eulidesa i krok po kroku to tak
NWD(2n+1,9n+4) = NWD(2n+1; 9n+4−2n−1) = NWD(2n+1; 7n+3) =
NWD(2n+1; 7n+3−2n−1) = NWD(2n+1; 5n+2) = NWD(2n+1; 5n+2−2n−1) =
NWD(2n+1,3n+1) = NWD(2n+1; 3n+1−2n−1) = NWD(2n+1; n) =
NWD(2n+1−n; n) = NWD(n+1; n) = NWD(n+1−n; n) = NWD(1;n)
a szybciej tak
9n+4 = 4(2n+1)+n
9n+4 − 4(2n+1) = n
stąd
NWD(2n+1;9n+4) = NWD(2n+1; n)
2n+1 −2*n = 1
NWD(2n+1; n) = NWD(1;n)
12 mar 21:36
Marek: elegancko Basia,dzięki za wytłumaczenie
12 mar 21:53
Basia: Na zdrowie
12 mar 22:02