Stożek wpisany w kule
Kalirr: Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni kuli opisanej na tym stożku
wynosi 3:8. Wyznacz miarę kąta rozwarcia tego stożka.
Witam. Zrobiłem to zadanie pewnym sposobem ale wyszedł zły wynik. Gdzie jest błąd?
α− połowa kąta rozwarcia
β− kąt przy podstawie
R− promień kuli
12R
2=8rl
sinβ=sin(90−α)=cosα
r=2Rsinα
l=2Rcosα
12R
2 = 16R
2(2sinαcosα)
12 mar 19:14
Mila:
Jaka jest odpowiedź, liczę.
12 mar 20:24
Eta:

Z treści zadania:
| rl | | 3 | | r | | l | | 3 | |
| = |
| /:2 ⇒ |
| * |
| = |
| |
| R2 | | 2 | | R | | 2R | | 4 | |
Z tw. sinusów
zatem:
4sin(2α)*cosα=3 ⇒8sinα(1−sin
2α)−3=0
8sin
3α−8sinα−3=0 i W(1/2) =1−4+3=0
to sinα=1/2 ⇒ α=30
o to 2α= 60
o
========
wtedy przekrojem jest trójkąt równoboczny o boku 2r
lub ( dzieląc Hornerem otrzymujemy
drugie równanie :
4sin
2α+2sinα−3=0 i α∊(0
o,90
o) bo 2α∊(0,180
o)
to α≈ 40,5
o więc 2α≈ 81
o
=======
12 mar 20:44
Mila:
| | πrl | | 3 | | r*l | | 3 | |
1) |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| | 4πR2 | | 8 | | R2 | | 2 | |
| | 2r | |
2) |
| =2R z tw. sinusów w ΔABC |
| | sin(2α) | |
8sin
3α−8sinα+3=0 i sinα>0
| | 1 | | 1 | | √13 | | 1 | | √13 | |
sinα= |
| lub sinα=− |
| + |
| lub sinα=− |
| − |
| ∉D |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
α= |
| to 2α= |
| lub sinα≈0.65138⇔α≈40.5⇔2α≈81o |
| | 6 | | 3 | |
===============================
12 mar 21:02
Eta: 
Nawet przybliżenia nam się zgadzają
12 mar 21:05
Mila:
A Kalirrrr śpi.
12 mar 22:44
Eta:
12 mar 22:55