trojkat prostokatny
Krzysiek60:

Wyznacz miary katow ostrych trojkata prostokatnego jeski odcinek dwusiecznej kata ostrego
zawrty w trojkacie ma te sama dlygosc co jedna z przyprostokatnych
Wydawalo mi sie z ebedzie 45,45
Ale ma byc 67,5 i 22,5
12 mar 18:56
Blee:
dwusieczna dzieli kąt na dwa równe kąty
| 180 − 45 | |
jeżeli |AC| = |AD| to ∡CAD = ∡CDA = |
| = 67.5 |
| 2 | |
w takim razie ∡CBD = 90 − 67,5 = 22.5
12 mar 19:06
Krzysiek60: Witaj

czemu AC= AD a nie CD?
12 mar 19:13
aniabb: tam jest AC=CD (z kątów tak wynika) więc to tylko literówka była
12 mar 23:29
Krzysiek60: Dobrze
12 mar 23:41