Nierównośc z parametrem
Łatek: Dla jakich wartości parametru p zbiorem rozwiązań nierówności p(2x+1) − (2p+x) > 5(x−2)
z niewiadomą x jest przedział(−1; +∞)
12 mar 18:21
Basia:
2px + 2 − 2p − x > 5x − 10
2px − x −5x > 2p−2−10
2px − 6x > 2p−12
(2p−6)x > 2p−12
2(p−3)x > 2(p−6) /:2
(p−3)x > p−6
dla p=3 masz
0*x = 3−6
0 = −3 sprzeczność
dla p−3<0 (czyli dla p<3) masz
| | p−6 | |
czyli zbiorem rozwiązań jest przedział (−∞; |
| ) |
| | p−3 | |
nie może to więc być zadany przedział
dla p−3>0 (czyli dla p>3) masz
| | p−6 | |
czyli zbiorem rozwiązań jest przedział ( |
| ; +∞) |
| | p−3 | |
aby to był przedział (−1;+
∞) musi być
p−6 = −p+3
2p = 9
p=4,5
12 mar 19:19
Łatek: Dziękuję bardzo za rozwiązanie wytłumaczenie
12 mar 19:53