Funkcje
Ktoś: Ktora z ponizszych funkcji wielomianowych jest rosnaca w zbiorze R:
a) f(x)=3x3−2x
b) f(x)=5x4+3x2+1
c) f(x)=x3+6x2+12x+8
d) f(x)=x3+x2+10
12 mar 18:04
the foxi:
b) odpada z automatu, to jest wielomian parzystego stopnia
a) f'(x)=9x2−1
c) f'(x)=3x2+12x+12=3(x2+4x+4)=3(x+2)2
d)3x2+2x=x(3x+2)
c), ponieważ pochodne w a) i d) mają miejsca zerowe w których zmieniają znak, a to oznacza że
f(x) zmienia monotonicznosc.
A w c) pochodna jest stale dodatnia z wyjątkiem x=−2, ale tam na nieskończenie krótki kawałek
jest stała (nie wiem jak to ładnie określić, ale grunt że nie maleje)
12 mar 18:10
the foxi:
W c) pochodna jest stale dodatnia z wyjątkiem x=−2, ale tam
f(x) na nieskończenie krótki
kawałek
jest stała (nie wiem jak to ładnie określić, ale grunt że nie maleje)
Poprawka
12 mar 18:12
Ktoś: po prostu po lewej i po prawej stronie punktu x=−2 f'(x) jest wieksza od zera, wiec funkcja
f(x) nie zmienia monotonicznosci po obu stronach tego punktu, tak?
12 mar 18:15
the foxi:
Dokładnie, to oznacza że f(x) ciągle rośnie zarówno po prawej jak i po lewej stronie
12 mar 18:18
Ktoś: ok, dziekuje za pomoc
12 mar 18:19
the foxi:
12 mar 18:20
piotr: Zwracam uwagę, że to czy funkcja jest rosnąca czy malejąca określamy w danym przedziale, a nie
w punkcie.
Czyli jeśli funkcja w danym przedziale nie jest ani malejąca ani stała to oznacza, że jest
rosnąca w tym przedziale.
12 mar 18:48