Trapez
Krzysiek60:

Trzy boki trapezu maja takie same dlugosci , a jedna z przekatnych tworzy z ramieniem trapezu
kąt 120
o
Oblicz kąty tego trapezu
Probowalem rysowac rozne trapezy o trzech rownych bokach i koniec koncow zostal trapez
rownoramienny
β+90−2α= 120
o
β= 30
o+2α
α+β= 90
oC ⇒α=90
o−β
α= 90
o−30
o−2α
3α= 60
o
α= 20
o
Katy tego trapezu to 40
o, 40
o 140
o 140
o
12 mar 17:47
Mila:
Dobrze zaznaczyłeś kąty.

Kąty przy ramieniu BC:
2α+120+α=180
3α=60
α=20
o
∡A=∡B=40
0
∡A+∡D=180
∡D=∡C=120
o+20
0=140
o
12 mar 17:57
Krzysiek60: Ty zrobilas to prosciej
Ja natomiast skorzystalem z tego ze jesli przekatne trapezu zawieraja sie w dusieczych katow
lezacych przy
jednej z podstaw to 3 boki tego trapezu maja takie same dlugosci (ale nie potraafie tego
wykazac
To jest wlasnie tresc nastepnego zadania
Tresc
Wykaz ze jesli przekatne trapezu zawieraja sie w dwusiecznych katow lezacych przy jednej z
podstaw , to trzy boki tego trapezu maja takie same dlugosci
Zbadaj czy twierdzenie odwrotne jest prawdziwe .
12 mar 18:07
Krzysiek60:
12 mar 18:24
aniabb:

skoro przekątna to dwusieczna to kąty równe α=α DAC = CAB
proste równoległe przecięte prostą więc kąty równe na górze i dole α=α CAB=ACD
skoro trójkąt ma równe kąty przy podstawie to równoramienny ΔADC więc AD=DC =a
z drugiej strony tak samo
kąt DBA=BDC i DBA=DBC więc DC=CB = a
odwrotne też działa
13 mar 07:06
Krzysiek60: Dziekuje i

Potem sie odezwe
13 mar 07:56