Interpolacja Langrage'a
Kasper: Witam, czy jest tutaj ktoś kto byłby mi w stanie wytłumaczyć interpolacje lagrange'a?
Otóż to mam główny wzór, ale ja mam 4 wartości funkcji i już sam nie wiem jak go rozwinąć
Wartości funkcji to x=1|2|3|4| a y = 14|16|18|21|
wyznaczyć wartość mam w punkcie x=2,5
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
12 mar 16:20
Blee:
| | x − xj | |
f(x) = ∑yi ∏ |
| |
| | xi − xj | |
dla i=1
| | x−2 | | x−3 | | x−4 | |
14* |
| * |
| * |
| |
| | 1−2 | | 1−3 | | 1−4 | |
dla i =2
| | x−1 | | x−3 | | x−4 | |
16* |
| * |
| * |
| |
| | 2−1 | | 2−3 | | 2−4 | |
dla i =3
| | x−1 | | x−2 | | x−4 | |
18* |
| * |
| * |
| |
| | 3−1 | | 3−2 | | 3−4 | |
dla i =4
| | x−1 | | x−2 | | x−3 | |
21* |
| * |
| * |
| |
| | 4−1 | | 4−2 | | 4−3 | |
sumujesz to i masz wielomian
12 mar 17:30
Bruno: Dziękuję bardzo, już mi to rozjaśniło

Pozdrawiam
12 mar 21:45