Równanie pomocy
Zaciekawiony : (−2x
2+3)(7x+7)(x
2+4)=0 (suma rozwiązania wynosi −1 jak to rozwiązać ?

)
12 mar 16:11
Krzysiek60: Idz najpierw wylecz zęby jak cie bola bo wtedy zle sie mysli faktycznie
a*b*c=0 ⇔gdy a=0 lub b=0 lub c=0
−2x2+3=0 lub 7x+7=0 llub x2+4=0
12 mar 16:14
Zaciekawiony : Dziękuje za troskę o stan uzębienia ale tyle to tez jestem sprytny że trzeba przyrównać do zera
w wynik nie wychodzi ktory równa sie −1
12 mar 16:20
Krzysiek60: Suma pierwiastkow tego rownania wynosi (−1)
Przyrownaj sprytnie wszystkie czynniki do zera
12 mar 16:30
Zaciekawiony : 2/3 +(−1) + 2 =2/3+1 ?
12 mar 16:32
Krzysiek60: Dlatego ze podziekowales to zrobie ci 1 czynnik
−2x
2+3=0
−2x
2=−3
2x
2=3
| | √3 | | √3 | |
wiec x= |
| lub x= − |
| |
| | √2 | | √2 | |
Suma tych czynnikow wynosi 0
12 mar 16:34
12 mar 16:35
Krzysiek60: I jeszcze widze tu cie boli
x2+4=0 ⇒x2=−4 (jakie tu bedzie rozwiazanie ?
12 mar 16:38
Zaciekawiony : Sprzeczne bo x2 nie może dać liczby ujemnej ?
12 mar 16:41
Krzysiek60: Zadam ci takie pytanie do tego ostaniego rownanka
Czy kwadrat liczby rzeczywistej moze byc liczba ujemna ?
Odpowiedz sobie na to pytanie a ja juz muszse sie brac za swoje zadanka
12 mar 16:44
Krzysiek60: Tak
| | √3 | | √3 | |
wiec |
| +(− |
| )−1+0= ? |
| | √2 | | √2 | |
12 mar 16:46
Zaciekawiony : Dziękuje za pomoc dobry człowieku
12 mar 16:47