Jakieś pomysły ? :)
matematyczna panika : Wykaż, że w trapezie ABCD o podstawach AB i CD , gdzie AB>CD, odległość
środków przekątnych AC i BD TEGO TRAPEZU JEST RÓWNA (|AB|−|CD|)/2
12 mar 15:38
Krzysiek60:

Wniosek z tw Talesa
Odcinek laczacy srodki dwoch bokow trojkata jest rownolegly do boku trezciegi i na dlugosc
rowna polowie
dlugosci tego boku
Rozpatrz ΔABC i ΔDBC
12 mar 16:09
Eta:
Z podobieństwa trójkątów
ADC i AEN i BDC i BFM w skali k=2
zatem |EN|=|MF|
| a+b | | b | | a+b−2b | | a−b | |
to |NM|= |EF|−2|EN| = |
| −2* |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
===========
12 mar 17:31
matematyczna panika : Dziękuję za pomoc

na was zawsze można liczyć
12 mar 19:08