Wektory
Mela: Dane są wektory BA = [−8, −6] CA = [−8, −11]. Wyznacz współrzędne wektora BC i oblicz cosinus
kąta ABC.
Obliczyłam, że BC = [0, 5] ale nie potrafie obliczyć długości boków by obliczyc cosinus kąta (
pani zabraniła używam wzoru z internetu na kąt między wektorami,b o on dopiero na studiach), a
ja nie potrafie obliczac długości wektorów
12 mar 14:47
Pytający:
Pierwiastek z sumy kwadratów współrzędnych.
|BA|=√(−8)2+(−6)2=√100=10
|CA|=√185
|BC|=5
12 mar 15:33
Basia: to może oblicz |AB| i |AC| bo |BC| już masz i skorzystaj z tw.cosinusów
możesz też skorzystać z iloczynu skalarnego wektorów BA→ i BC→
12 mar 17:53