matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij
Marek:
1
Udowodnij że jeżeli równanie
x
4
+(b−1)x
2
+b
2
=0 o niewiadomej x ma cztery różne
4
rozwiązania to iloczyn tych rozwiązań jest równy 4b
2
12 mar 14:30
Blee:
skoro ma cztery RÓŻNE pierwiastki to można to zapisać jako:
1
(x − x
1
)(x − x
2
)(x − x
3
)(x − x
4
) =
4
1
1
=
x
4
..... ..... +
x
1
x
2
x
3
x
4
4
4
a więc:
1
x
1
x
2
x
3
x
4
= b
2
−> x
1
x
2
x
3
x
4
= 4b
2
4
c.n.w.
12 mar 14:37