Wyznacz
Ok: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego an jest równy 2018. Dla pewnej liczby naturalnej n suma
Sn wszystkich początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 0. Wyznacz wzór na sumę S2n
wszystkich 2n początkowych wyrazów ciągu an
12 mar 14:28
Basia:
(2018+a
n)*n = 0
n≠0
2018+a
n = 0
a
n = −2018
a
1+(n−1)*r = −2018
2018+(n−1)*r = −2018
(n−1)*r = −4036
S
2n = S
n + a
n+1+a
n+2+....+a
n+n =
0+a
n+r + a
n+2r+.....+a
n+nr =
n*a
n + r(1+2+....+n) =
| | 4036 | | n(n−1) | |
−2018n − |
| * |
| = |
| | n−1 | | 2 | |
−2018n − 2018n = −4036n
12 mar 16:23
Basia: A co to za kłótnia? Na chwilę Was zostawić samych nie można
12 mar 17:43
Eta:
12 mar 17:53