najmniejsza wartość ułamka
matlamp: | | x4 + x2 + 5 | |
Znajdź najmniejszą wartość ułamka : |
| |
| | (x2 +1)2 | |
12 mar 14:24
Blee:
wskazówka:
x4 + x2 + 5 = (x2+1)2 − x2 + 4 = (x2+1)2 − (x−2)(x+2)
12 mar 14:26
matlamp: wyszło mi że najmniejsza wartość to 0, dobrze?
12 mar 14:31
Blee:
ojjjj nie ... dąży do 0, ale nigdy go nie osiągnie
Zauważ, że licznik będzie zawsze liczbą dodatnią (>0)
12 mar 14:33
Blee:
tfu tfu tfu ... a w życiu nie dąży to do 0
12 mar 14:34
Benny: x4+x2≥0
x4+x2+5≥5
najmniejsza wartość 5
12 mar 14:34
Benny: ajajja źle
12 mar 14:35
Blee:
pochodna i szukamy minimum
12 mar 14:39
jc: u = x
2+1 ≥ 1
| | √5 | |
[(u−1)4+(u−1) + 5]/u = u−1+5/u=√5(U{u}{√5+ |
| )−1≥2√5−1 |
| | u | |
Wartość najmniejsza jest osiągana dla u=
√5, czyli dla x=±
√√5 − 1.
12 mar 14:43
jc: Zabrakło klamerki.
| | u | | √5 | |
... = √5( |
| + |
| ) − 1 ≥ ... |
| | √5 | | u | |
12 mar 14:44
jc: Oczywiście wartość najmniejsza to 2√5−1.
12 mar 14:45
Blee:
jc ... wolfi podpowiada że minmum osiągane dla x= +/−3
zresztą:
| | 2x(x2+1)2 − 2(x2−4)(x2+1)*(2x) | |
f' = |
| |
| | (x2+1)4 | |
licznik = 2x
5 + 4x
3 + 2x − 4x
5 + 12x
3 + 16x = −2x
5 + 16x
3 + 18x = 2x(−x
4 + 8x
2 + 9) =
= −2x(x
2+9)(x
2−1))
i mamy minima −> x = +/− 3
12 mar 14:49
Blee:
natomiast 2√5 − 1 > 3 ... a przecież limx−>∞ f(x) = 1
12 mar 14:50
jc: Umknął mi kwadrat w mianowniku. Ale teraz wychodzę ...
12 mar 15:00
Adamm:
t=x
2+1
x
4+x
2+5=t
2−t+5
u=1/t
5u
2−u+1
minimum dla u=1/10 ⇒ t=10 ⇒ x=±3
12 mar 15:53