Zespolone
Qaz: Rozwiąż rownanie, wyznaczając niewiadomą z
_
|z|+z −z =3−4i nie potrafię tego rozwiązać
12 mar 14:13
Blee:
z = x + iy
|z| = ....
_
z = ....
12 mar 14:15
Qaz: |z|=√x2+y2
_
Z=x−iy
12 mar 14:39
Blee:
więc masz:
√x2+y2 + x − x = 3
i(−y −y) = −4i
z drugiego wychodzi: y = 2 podstawiasz do pierwszego:
√x2 + 4 = 3 −> x2 = 5 −> x = +/− √5
12 mar 14:42
Qaz: Ok a ten przykład?
|z|i + Rez + Imz = 2i
12 mar 15:00
Blee:
Re(z) + Im(z) = x + y = 0 −> x = −y
|z|i = i√x2+y2 = i√2x2 = 2i −> x2 = 2
czyli masz
z = √2 − i√2 lub z = −√2 + i√2
12 mar 15:11