Granica w -oo
Sushi: Nie mogę zrozumieć dlaczego
| | √x2−x | |
lim x−>−oo |
| to −1 a nie 1 |
| | x | |
Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi to wytłumaczyć
Z góry dziękuję
12 mar 13:39
Blee:
| | √x2−x | | |x|√1 − 1/(|x|) | |
lim |
| = lim |
| |
| | x | | x | |
| | |x| | |
skoro x−> −∞ czyli x<0 to |
| = −1 |
| | x | |
12 mar 13:41
Blee:
albo jak wolisz:
| | |x| | | |x| | |
skoro x−> −∞ to x = −|x| ... więc |
| = |
| = −1 |
| | x | | −|x| | |
12 mar 13:42
Sushi: Dziękuję !
12 mar 13:42
jc: W takich zadaniach, wymyślanych, aby sprawić studentom niepotrzebny kłopot,
proponuję podstawiać x= −u i liczyć granicę u→
∞.
Po prostu jesteśmy bardziej przyzwyczajeni do liczb dodatnich.
| | √x2−x | | √u2+u | |
limx→−∞ |
| = − limu→∞ |
| = − limu→∞√1+1/u = −1 |
| | x | | u | |
12 mar 14:10
Blee:
jc ... zgubiłeś
− w mianowniku
12 mar 14:16
jc: Przyjrzyj się. 1/(−1)=−1. Minus, jako stałą, wystawiłem przed znak granicy.
12 mar 14:35
Blee:
ach ... jest przed granicą
12 mar 14:40