Oblicz objętość ostrosłupa
Seventy:

Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ABCS jest równe 18
Kąt ściany bocznej przy wierzchołku S ostrosłupa jest prosty. Oblicz objętość ostrosłupa.
12 mar 13:13
Blee:
to co zaznaczyłeś to NIE JEST ten kąt
12 mar 13:14
Seventy: Chodzi o kąt między krawędziami ścian przy wierzchołku ostrosłupa, robiłam rysunek na telefonie
i możliwe że nie wyszedł jak potrzeba
12 mar 13:16
Dero2005:
Oznaczm
l − krawędź boczna
a − krawędź podstawy
h
s − wysokość ściany bocznej
h
p − wysokość podstawy
h − wysokość ostrosłupa
P
b − pole boczne = 18
V − objętość
Pole jednej ściany bocznej, która jest trójkątem prostokątnym o przyprostokątnych równych l i
pprzeciwprostokątnej równej a wynosi
Stąd liczymy
l = 2
√3
a = 2
√6
h
s =
√6
Z twierdzenia Pitagorasa
h = policz
12 mar 14:48