matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pliss pomóżcie
bean:
Do badania wieku przedmiotów używa się datowania węglem C
14
według wzoru
1
m=m
0
(
)
t
T
gdzie m
0
− masa początkowa węgla, m− masa po czasie t, T− czas
2
połowicznego rozpadu węgla (5730 lat). Na stanowisku archeologicznym odkryto mumię i stwierdzono, że zawiera 12,5% węgla C
14
. Określ wiek mumi
12 mar 12:59
Blee:
1
1
12.5% = 0.125 =
= (
)
3
8
2
t
w takim razie
= 3 −> t = 3T = 3*5730 = 17'190
T
12 mar 13:10
bean:
danke
12 mar 13:18