Pochodne
1234567: Jeśli pochodna funkcji ma wyłącznie jeden pierwiastek podwojny to funkcja nie będzie miała
ekstremum, prawda?
12 mar 12:48
Blee:
prawda.
Przykład f(x) = x3
12 mar 12:49
1234567: Dzięki
12 mar 12:57
Adamm: a xex jakie ma pierwiastki krotne?
12 mar 13:18
Blee:
f(x) = xex ma przecież jednokrotny pierwiastek
f' = (x+1)ex
12 mar 13:39
Adamm:
a x3ex ?
12 mar 13:49
Blee:
f' = (x3 + 3x2)ex = x2(x+3)ex
więc nie masz TYLKO dwukrotnego pierwiastka
12 mar 13:52
Benny: (x3ex)'=ex*x3+3x2ex=x2ex(x+3), dwa pierwiastki, autor napisał wyłącznie jeden
12 mar 13:53
Adamm: pytałem o krotność
12 mar 13:54
Blee:
to masz dwu i jednokrotny
12 mar 13:54
12 mar 13:55
Adamm:
x3/2−1
a tutaj jakiej krotności mamy pierwiastki
12 mar 13:55
Blee:
a tu nie ma pierwiastka

D
f = R
+
12 mar 13:58
Adamm:
hmmm...
13/2−1=0
12 mar 13:58
Blee:
pierwiastek POCHODNEJ
12 mar 13:59
Adamm: to weźmy taką funkcję żeby to była pochodna, co za różnica
12 mar 13:59
Blee:
jest różnica

jeżeli taka jest pochodna to pierwiastek jest jednokrotny
12 mar 14:00
Adamm:
ja bym powiedział że bardziej 3/2 krotny
12 mar 14:01
Adamm:
sin(x3)−1
jaka ta funkcja ma pierwiastki krotne
12 mar 14:02
Adamm: *jakiej krotności
12 mar 14:05
Blee:
posiada nieskończenie wiele pierwiastków nieparzystej krotności
12 mar 14:09
Adamm:
a ta funkcja
|x|
12 mar 14:11
Blee:
wracając do poprzedniego −−− pierwiastki parzystej krotności są
12 mar 14:12
Blee:
f(x) = |x| ma krotność nieparzystą ... jednak w tym przypadku f(x) będąc pochodną jakiejś
funkcji F(x) nie posiada ANI JEDNEGO pierwiastka w swojej dziedzinie (pochodna w x=0 nie
istnieje).
12 mar 14:14
Adamm:
f(x)=0 dla wymiernych, 1 dla niewymiernych
jakiej krotności są tutaj pierwiastki
12 mar 14:16
Blee:
nie jest to funkcja ciągła
12 mar 14:17
Adamm:
no dobra
f(x)=x2 dla x<0, x dla x≥0
jakiej krotności są tutaj pierwiastki
12 mar 14:20
Blee:
funkcja ta (jako pochodna) nie ma pierwiastka −−− x=0 nie należy do dziedziny pochodnej
(pochodna lewostronna ≠ pochodnej prawostronnej w punkcie)
12 mar 14:24
Adamm: cały czas mówię o funkcji którą podałem, a nie jej pochodnej
12 mar 14:25
Blee:
ja też −−− ta funkcja JAKO POCHODNA (bo przecież ją traktujemy jako pochodną jakiejś tam
punkcji pierwotnej) nie posiada pierwiastka, bo x=0 nie należy do jej dziedziny
12 mar 14:27
Adamm:
f(x)=x dla x≥0
0 należy do dziedziny
12 mar 14:30
Blee:
Adamm ... jeżeli ów f(x) mamy traktować jako pochodna jakiejś funkcji pierwotnej, to x=0 NIE
MOŻE być w tym przypadku w dziedzinie. Nie są spełnione warunki.
12 mar 14:32
Basia: Jeżeli pochodna ma tylko jeden pierwiastek podwójny funkcja ciągła raczej nie może
mieć ekstremum.
Pochodna musi być przecież postaci (x−x0)2*(coś stale dodatnie lub stale ujemne) lub podobnej
np.
(ex−1)2*(coś stale dodatnie lub stale ujemne).
A poza wszystkim pojęcie krotności pierwiastków dotyczy przecież wielomianów.
Od biedy można je rozszerzać, bo w sumie przez odpowiednie podstawienia można postać wielomianu
uzyskać.
Tylko jaki to ma sens?
Blee są także funkcje ciągłe, które mają nieskończenie wiele miejsc zerowych np. f(x) =
sin x
tyle, że każde z tych miejsc zewrowym jest jednokrotne (o ile to pojęcie w ogóle ma tutaj sens,
moim zdaniem nie ma)
12 mar 14:36
Adam:
f(x)=(1/2)x2 dla x≥0, (1/3)x3 dla x<0
Tej funkcji jest pochodną
12 mar 14:37