Zadanie z ciągu geometrycznego
Highway: Zadanie z ciągu geometrycznego:
S3=62
a3−a2=5 (a2−a1)
Szukane:a1, q
12 mar 10:55
kochanus_niepospolitus:
a3 − a2 = q2(a1*q − a1) = q2*(a2 − a1)
czyli q2 = 5 −> q = +/− √5
S3 = ... wzór (dla każdego z 'q' osobno)
12 mar 11:08
kochanus_niepospolitus:
tfu ... źle
a3 − a2 q*(a1*q − a1) = q*(a2−1)
czyli q = 5
12 mar 11:08
iteRacj@:
a ja mam jeszcze jedno rozwiązanie,
jak mam błąd, to mnie kochanus popraw
S−3=62
a3−a2=5 (a2−a1)
a2q−a1q=5(a2−a1)
q(a2−a1)=5(a2−a1)
q(a2−a1)−5(a2−a1)=0
(q−5)(a2−a1)=0
stąd q=5 lub a2=a1 ←ciąg stały
dwa rozwiązania:
a1=2 i q=5
lub a1=21 i q=0
12 mar 11:28
iteRacj@: drugie roziwązanie zupełnie źle, już to sama widzę , bo ciąg geometryczny nie da takiej
sumy
12 mar 11:31
Jerzy:
A jam mam pytanie. Jeśli q = 0 , to jak S3 może wynosić 62 ?
12 mar 11:32
iteRqacj@: Jerzy jasne, że nie da takiej sumy

ale mam następny pomysł, może lepszy
a
2=a
1 ⇒q=1
? ? ?
12 mar 11:36
Jerzy:
To ma sens
12 mar 11:47
iteRacj@:
dzięki za sprawdzenie, wreszcie się udało nie pomylić
12 mar 11:50
Blee:
jeżeli q = 1 to drugie równanie (a3 − a2) = 5(a2−a1) nie jest zachowane
12 mar 12:50
Blee:
dobra ... jest zachowane
12 mar 12:51