Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego równania
Pomocy : 2x+1=pierwiastek z 2x
11 mar 23:23
aniabb:

a kiedy zielona przecina niebieską?
11 mar 23:26
aniabb: i nie dziwi że
4x2+4x+1=2x
4x2+2x+1=0
Δ<0
11 mar 23:28
Pomocy : Na rysunku nie przecina a przecina wtedy kiedy są prostopadle
11 mar 23:29
aniabb: nie muszą być prostopadłe
11 mar 23:30
Pomocy : Do zadania były odp : x= −1− pierwiastek z 2 przez 2. To jest poprawna odp
11 mar 23:30
Pomocy : Jak to rozwiązać ?
11 mar 23:32
aniabb: to wstaw poprawnie treść zadania bo ujemne pod pierwiastkiem to na studiach
11 mar 23:34
Pomocy : Zadanie: Rozwiązaniem równania 2x+1= pierwiastek z 2x
11 mar 23:37
Pomocy : X=−1−pierwiastek z 2 przez 2 taka jest poprawna odp a jak do tego dojść ?
11 mar 23:39
aniabb: pewnie było to tak 2x+1=
√2 x
wtedy 2x−
√2 x =−1
x(2−
√2)=−1
| | −1 | | −2−√2 | |
x= |
| = |
| = −1 −√2 / 2 |
| | 2−√2 | | 4−2 | |
11 mar 23:39
aniabb: zamiast pisać w treści pierwiastek z 2x powinieneś napisać pierwiastek z 2 razy x ,, i wtedy
byłoby wiadomo że są oddzielnie
11 mar 23:40
aniabb: albo używać p { 2 } bez odstępów.. i namalowałoby nam pierwiastek
11 mar 23:42
Pomocy : Czyli trzeba było pomocniczych przez licznik −2 pierwiastka z 2 ?
11 mar 23:43
Pomocy : Przepraszam za nieścisłości
11 mar 23:44
aniabb: jakich pomocniczych?
11 mar 23:46
Pomocy : Bo tą jedynkę jak wystawić przed ułamek ?
11 mar 23:46
aniabb:
| −2−√2 | | −2 | | √2 | |
| = |
| − |
| rozbijasz na składowe |
| 2 | | 2 | | 2 | |
11 mar 23:47
Pomocy : Dziękuje za pomoc i przepraszam za problem
11 mar 23:50
aniabb: powodzenia
11 mar 23:51