Kąty w trojkacie
Krzysiek60:

Wykaz ze jesli w trojkacie ABC poprowadzimy z wierzcholka C dwusieczna i wysokosc to miara
| | 1 | |
kąta miedzy nimi rowna sie |
| ||∡CAB|−|∡CBA|| |
| | 2 | |
KAt C= 2γ
Kąt CDE =δ szukany
90
o−β+δ=γ
Kąt ADC= 180
o−(α+γ)
I na tym stanalem .
11 mar 23:08
aniabb: więc kąt CDE =γ+α
zatem γ+α+δ=90 czyli δ=90−α−γ i wstawiając Twoje wyżej 90−β+δ=γ
δ=90−α− 90+β−δ
2δ=β−α
11 mar 23:18
Mila:
Wg rysunku : β>α
1) γ=180−(α+β)
2)
11 mar 23:21
Krzysiek60: Kąt CDE wiem dlaczego taki
A α+γ+δ= 90
o bo trojkat CDE jest prostokatny
Dalej juz wiem
dziekuje Ci . Dobranoc
11 mar 23:27
Krzysiek60: Milu rowniez dziekuje i dobranoc
11 mar 23:28
Mila:
Dobranoc
11 mar 23:42