Nierówność
Szyszka: Udowodnić nierówność:
Proszę o jakieś wskazówki jak zacząć.
11 mar 21:52
Basia: studia?
11 mar 21:57
Szyszka: tak
11 mar 22:01
Adamm:
| | x2 | |
możemy założyć że |x|<2, dla |x|≥2 mamy cosx≥−1≥1− |
| |
| | 2 | |
cosx=1−x
2/2!+x
4/4!+...
| x2n | | x2n+2 | | x2n | |
| − |
| = |
| ((2n+2)(2n+1)−x2) |
| (2n)! | | (2n+2)! | | (2n+2)! | |
(2n+2)(2n+1)−x
2≥0 ⇔
√(2n+2)(2n+1)≥|x|
ale
√(2n+2)(2n+1)≥
√(2*2+2)(2*2+1)=
√30>2>|x|
więc idąc po parzystych sumach częściowych szeregu, widzimy że
dostaniemy granicę (cosx) dodatnią
stąd nierówność
11 mar 22:01
Adamm: | | x2 | |
a raczej nie granicę cosx, tylko cosx−1+ |
| |
| | 2 | |
11 mar 22:02
Szyszka: chyba nie bardzo rozumie, niestety...
mam rozwinąć funkcję cosx w szereg?
| | x2 | | x4 | |
cosx= cosx− |
| cosx+ |
| cosx |
| | 2! | | 4! | |
i dalej piszę nierówność, że cosx≥−1
| | x2 | | x4 | |
cosx− |
| cosx+ |
| cosx≥−1 |
| | 2! | | 4! | |
| | x2 | | x4 | |
cosx≥−1+ |
| cosx+ |
| cosx ? |
| | 2! | | 4! | |
11 mar 22:35
jc:
sin2a ≤ a2
cos 2a = 1−2 sin2a ≥ 1 − 2a2
a=x/2
cos x ≥ 1 − x2/2
11 mar 23:08