trygonometria
1231: Polecenie brzmi narysuj wykres, ale mi chodzi bardziej o to jak to rozbić na przedziały i
stworzyć równania.
| | Cos2x − |Cosx| | |
f(x)= |
| |
| | Cosx | |
11 mar 21:19
Krzysiek60: dla cosx>0
| | cos2x−cosx | | cosx(cosx−1) | |
f(x)= |
| = |
| = cosx−1 |
| | cosx | | cosx | |
zrob tak samo dla cosx<0
11 mar 21:23
iteRacj@:
a dziedzina ?
11 mar 21:24
Lech: f(x) = cos x −1 ,dla x= ( −π/2 , π/2)+2kπ
f(x) = cos x+1 dla x= ( −π/2 , 3π/2) + 2kπ
11 mar 21:24
Basia:
| | π | | π | |
w przedziałach <− |
| +2kπ; |
| +2kπ> cos(x)≥0 |
| | 2 | | 2 | |
i masz
| | cos2x−cosx | |
f(x) = |
| = cosx − 1 |
| | cosx | |
| | π | | 3π | |
w przedziałąch ( |
| +2kπ; |
| +2kπ) cosx<0 |
| | 2 | | 2 | |
i masz
| | cos2x+cosx | |
f(x) = |
| = cosx + 1 |
| | cosx | |
11 mar 21:25
Basia: no i cosx≠0 czyli pierwszy przedział ma być otwarty
11 mar 21:26
1231: Czy oba rodzaje podania iksów są prawidłowe w sensie x>0 i x=(−pi/2, pi/2) czy lepiej stosować
ten z pi w zapisie?
11 mar 21:26
Krzysiek60: iteRacjo dobry wieczor

Dlatego napisalem cosx>0 a nie nie cosx≥0
11 mar 21:27
iteRacj@: dobry wieczór!
widziałam, ale zapytałam zgodnie z zasadą "kawę na ławę"
11 mar 21:35