funkcja gęstości
Kamil: Jakie wymagania musi spełniać funkcja gęstości w zmiennej losowej ciągłej?
11 mar 21:08
Lech: ∫ f(x) dx =1
f(x) − funkcja gęstości
11 mar 21:13
11 mar 21:14
Kamil: Czyli:
| | ⎧ | 0 gdy x<0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | ex gdy x≥0 | |
czyli:
∫0dx+∫
0∞ e
x=0+e
x|
0∞0+(e
∞−e
0)=
∞
Czyli nie jest funkcją gęstości. dobrze?
11 mar 21:18
Adamm:
jako nieformalny zapis czegoś policzonego po swojemu, jest ok
ale ja bym tak komuś innemu nie pisał, bo może to źle ocenić
∫−∞∞f(x)dx istnieje pod warunkiem że
∫−∞0 f(x)dx oraz ∫0∞f(x)dx istnieją i są skończone
∫−∞0 f(x)dx=0, oczywiste
∫0∞f(x)dx=limt→∞ ∫0texdx = limt→∞ et−1 = ∞
11 mar 21:46