sinus i cosinus
maturka: Pokaż że jesli sinx+siny=1 to √1+sin2x+√1+cos2≥√5
11 mar 20:50
Basia: cos(?)
11 mar 21:07
maturka : coy sorry
11 mar 21:13
maturka: cos(y) tam miało być
11 mar 21:53
Basia: przecież to nieprawda
sin
20 = 0
√1+0+
√1+0 = 2 a to na pewno nie jest ≥
√5
11 mar 21:56
Adamm:
a+b=1
z nierówności Minkowskiego
√1+a2+√1+b2≥√(1+1)2+(a+b)2=√5
gdyby było sinx+cosy=1 zamiast sinx+cosy=1 to by pasowało
11 mar 22:24
Adamm: zamiast sinx+siny=1
11 mar 22:24
Basia: prawdopodobnie tak miało być, ale niechby autorka postu wyciągnęła jakieś wnioski ze swoich
błędów
11 mar 22:26
maturka: Sory było jeszcze inaczej ale mam dyslekcje
Pokaż że jesli sinx+siny=1 to √1+sin2x+√1+sin2y≥√5
12 mar 08:01
maturka: Czy to trzeba zrobic tak jak Adam?
12 mar 18:09