Wykaż, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą niepar
DELTA: Wykaż, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą nieparzystą.
11 mar 20:17
Krzysiek60: (2n−1)2+(2n+1)2+(2n+3)2= licz
11 mar 20:25
DELTA: 12n2+12n+11 co teraz zrobić?
11 mar 20:29
Eta:
Dwie pierwsze są parzyste a trzecia nieparzysta
zatem : jaką liczbą jest suma liczb parzystych i liczby nieparzystej
11 mar 20:32
DELTA: Dzięki
11 mar 20:34
Basia: wszystkie są nieparzyste, kadrat liczby nieparzystej jest nieparzysty
mamy: np+np+np = p+np = np
(suma dwóch nieparzystych jest parzysta; suma parzystej i nieparzystej jest nieparzysta)
11 mar 21:22