WIELOMIANY
Laik - poziom 0 : Moi Drodzy!
Mam problem z wielomianem.
W(x)=3+4x2+x−6
Podzieliam go przez x−1 (pierwiastek wielomianu)
Wynik: x2+5x+6
Odpowiedz po uporzadkowaniu:
W(x)=(x−1)(x+2)(x+3)
Jak przeksztalcic x2+5x+6 do (x+2)(x+3) ?
DZIEKUJE
11 mar 20:12
grzest:
x2+5x+6=x2+2x+3x+6=x(x+2)+3(x+2)=(x+2)(x+3).
OK?
11 mar 20:16
Laik - poziom 0 : Wiedzialam, ze bede sie wstydzic po tym pytaniu... Dzieki wielkie
11 mar 20:22
Krzysiek60: albo delta
Δ=
x1= −3
x2= −2
stad x2+5x+6=(x+2)(x+3)
albo wzory Vietea
x1+x2= −5
x1*x2=6
stad x1=−3 x2=−2
11 mar 20:23