matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz miarę kąta rozwartego alfa
PITREKS:
Podaj miarę kąta rozwartego alfa wiedząc, ze wartość sin alfa jest jednym z rozwiązań równania 2x
2
−1=0 Wytłumaczcie mi, Proszę
11 mar 20:03
Eta:
2x
2
=1
√
2
√
2
x=
lub = −
2
2
dla kąta rozwartego
√
2
sinα= −
⇒ α= 135
o
2
11 mar 20:07
Mila:
π
2*(sin
2
α)−1=0 i α∊(
,π)
2
1
sin
2
α=
⇔
2
√
2
√
2
sinα=
lub sinα=−
⇔
2
2
π
3π
5π
7π
α=
∉D lub α=
lub α=
∉D lub α=
∉D
4
4
4
4
odp.
3π
α=
(135
o
)
4
11 mar 20:10