Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Nadia: Wykaż, że jeśli (an) jest ciągiem geometrycznym, to ciąg (bn) o wyrazie ogólnym bn = a3n
jest również ciągiem geometrycznym.
11 mar 19:55
Eta:
| an+1 | |
| =q −− ciąg geometryczny |
| an | |
Mamy wykazać ,że b
n=a
3n też jest geometryczny
b
n=a
3n to b
n+1= a
3(n+1)=a
3n+3 = a
3n*q
3
| bn+1 | | a3n*q3 | |
| = |
| = q3 −−− geometryczny bo nie jest zależny od "n" |
| bn | | a3n | |
11 mar 20:23
Nadia: Skad się wzięło a3n*q3?
11 mar 20:55
Eta:
a3n , q
a3n+1=a3n*q
a3n+2=a3n*q2
a3n+3= a3n*q3
============
12 mar 00:14