wektory
asas: jak sprawdzic cos takiego:
(urywek zadania) dane sa 2 wektory i jak sprawdzic czy saone rownolegle?
i jak sprawdzic rownoleglosc tych wektorow, gdyby do jednego z nich wstawic k zamiast ktorejs
liczby
7 lut 20:00
Bogdan:
→
w = [xw, yw]
→
v = [xv, yv]
→ →
w || v ⇔ xwyv = xvyw
7 lut 20:21
asas: ale jak u mnuie wektory maja po 3 liczby

[ax, bx, cx]
7 lut 20:37
Bogdan:
Wektory
w = [x
w, y
w, z
w] i
v = [x
v, y
v, z
v] są kolinearne (równolegle)
| | xw | | yw | | yw | |
wtedy gdy |
| = |
| = |
| = k. |
| | xv | | yv | | yv | |
w = k*
v
Iloczyn wektorowy wektorów równoległych
w x
v = 0
|
i j k |
| x
w y
w z
w | = 0
| x
v y
v z
v |
7 lut 21:32
asas: dziekowac
7 lut 23:00