K
Kasia: Rowiaz nierownosc
cos5x+cos2x=0
sin4x−sin2x=sinx
11 mar 18:47
Basia: tak samo jak poprzednie
wzór na sumę cosinusów
wzór na różnicę sinusów
zastosuj; napisz co dostałaś
11 mar 18:49
PW: ... albo zauważyć, że
−cos2x=cos(π+2x)
i rozwiązać równanie
cos5x=cos(π+2x)
11 mar 18:56
Krzysiek60: Czemu nie odpoczywasz ?. Pisales ze juz Cie oczy bola .
11 mar 19:01
PW: Tak jest!
11 mar 19:03
Kasia: | | 7x | | 3x | |
I wychodzi mi 2cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
I co dalej z tym zrobic
11 mar 19:11
Kasia: A w tym d mam sin4x−sin2x−sinx=0? I co dalej
11 mar 19:12
Krzysiek60: A gdzie znak rownosci ?
to dalej = 2cos3,5x* cos1,5x =0
Zauwaz ze masz iloczyn dwoch czynnikow
jeden to 2cos3,5x w drugi cos1,5x
Zgadza sie ?
Ogolnie a*b=0 ⇔a=0 lub b=0
Czyli masz do rozwiazania dwa prosciutkie rownania
2cos3,5x=0 lub cos1,5x=0
Rozwiaze Ci 1 rownanie a ty sobie rozwiazesz drugie
2cos(3,5x)=0
cos(3,5)x=0
| | π | | π | |
cos (3,5x)= cos |
| bo cos0= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dwa cosinusy sa rowne jesi ich argumenty sa rowne
stad
| | π | |
3,5x= |
| +kπ (zobacz na wykres cosinusa kiedy cosinus jest rowny 0 |
| | 2 | |
x= juz policz sobie
11 mar 19:24