Rozwiąż równanie trygonometryczne :P
Kasia: sin(α − 60 stopni ) =1/2
dla α∊(0stopni, 90stopni)
Jak to policzyć?
11 mar 18:27
Basia:
α−60= 30+k*360 lub α−60 = 150+k*360 gdzie k∊C
α=90+k*360 = 90+4k*90 = (4k+1)*90 (nie ma rozwiązań w przedziale (0;90))
lub
α = 210+k*360 (nie ma rozwiązań w przedziale (0;90))
czy przedział na pewno miał być otwarty?
11 mar 18:35
Basia: albo łatwiej; przesuń sinusoidę o wektor [60
o;0] (czyli o 60
o w prawo)
| | 1 | |
i zobasz czy w przedziale (0;90) ta nowa przyjmuje wartość |
| |
| | 2 | |
11 mar 18:44