Zbadaj monotoniczność i ograniczoność ciągów:
Liana_niki:
an =𝑛2+2𝑛+1/𝑛2−3
,
11 mar 18:11
Liana_niki: n=−5/2+{5}/2 tak mi wyszło, dalej nie wiem jak sprawdzić gdzie ciąg jest rosnący lub malejący i
gdzie stały.
Również nie wiem, jak sprawdzić ograniczoność. Wiem, że jak an + 1 − an > 0 to jest
monotoniczny lub kiedy jest malejący
11 mar 18:15
Liana_niki: n=−5/2+√5/2 n=−5/2−√5/2 tak mi wyszło
11 mar 18:16
Basia: napisałaś tak:
ten ciąg jest ograniczony z dołu przez −3 i nieograniczony z góry
a jeżeli to
nie jest ten ciąg, to napisz jego wzór
poprawnie
nawiasy nie gryzą
11 mar 18:24
Basia: nie wiem co liczyłaś, ale to co Ci wyszło jest bez sensu
n jest liczbą naturalną, dodatnią
11 mar 18:38
Liana_niki: an =𝑛2+2𝑛+1 / 𝑛2−3
𝑛2−3 − to jest w mianowniku
14 mar 21:35