Zbiory
Mo: Dzień dobry,
mały problem ze zbiorami.
Jeśli są dwa zdarzenia tak samo prawdopodobne, wtedy P(A) = P(B), i czy to oznacza, że P(A∪B)=1
?
I czy jest jakaś zależność dla P(A∩B)?
Mógłby ktoś wykonać dla mnie rysunek w omedze objaśniający trochę jak to ma wyglądać?
I jeszcze jedno pytanie. Jeśli te dwa zdarzenia są tak samo prawdopodobne, to czy P(A\B) =
P(A') = 1 − P(A) ?
I tu też poproszę o rysunek, bo za nic nie potrafię sobie tego zwizualizować.
Z góry dziękuję za próby wyjaśnienia
11 mar 17:39
iteRacj@:

P(A) = P(B) ale P(A∪B)≠1
11 mar 17:49
iteRacj@:

To, że dwa zdarzenia mają jednakowe prawdopodobieństwo nie powoduje, że P(A\B)=P(A').
Taka zależność zachodzi gdy np. A=∅
11 mar 18:04
Mo: Z tego jak to rozumiem, jedno ze zdarzeń stanowi omegę, i drugie się zawiera w tej omedze.
Dziękuję za pomoc.
11 mar 18:50
iteRacj@:
w przypadku gdy A=∅, zdarzenie przeciwne do jednego ze zdarzeń jest równe omedze, A'=Ω
11 mar 18:55