pliska!
DaviD: TWIERDZENIE PITAGORASA


Oblicz długość boku trójkąta równobocznego którego wysokość wynosi
e)
√12 cm
f) 6cm
g) 1,5 cm
7 lut 19:59
Łukasz: a−bok trójkata
(√12cm)2+(12a)2=a2
12cm+14a2=a2
34a2=12cm/34
a2=16cm
a=4cm
następne przyklady podobnie
7 lut 20:38
Matma: Pomagam:
e) a2 = √122 f) a2 = 62 g) a2 = 1,52
a2 = 12 a2 = 36 a2 = 2,25
a = √12 a = 6 a = √2,25
a = √3*4
a = 2√3
7 lut 20:43
scorpi: | | a√3 | | 2h | |
w trójkącie równobocznym h= |
| , więc a= |
| : |
| | 2 | | √3 | |
| | 2* √12 | |
e) a= |
| = 2* √4= 4 |
| | √3 | |
| | 2* 6 | | 12 | | 12√3 | |
f) a= |
| = |
| = |
| = 4√3 |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
| | 2* 1,5 | | 3 | | 3√3 | |
g) a= |
| = |
| = |
| = √3 |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
8 lut 00:56
R.W.16l: nie sądzicie, że wystarczy raz napisać rozwiązanie do e)?
8 lut 09:46