Liniowa niezależność wektorów
psotka: Dla jakich wartości λ∊K:
a) z liniowej niezależności układu wektorów {e1, e2} wynika liniowa niezależność układu
{λe1 + e2, e1 + λe2},
b) z liniowej niezależności układu wektorów {e1, e2, e3} wynika liniowa niezależność
układu {e1 + e2, e2 + e3, e3 + λe1}
11 mar 17:05
Adamm:
a1e1+a2e2=0 ⇒ a1=0 oraz a2=0
b1(xe1+e2)+b2(e1+xe2)=0
(b1x+b2)e1+(b1+xb2)e2=0
b1x+b2=0, b1+xb2=0
b1−x2b1=0
(b1=0 oraz b2=0) lub x=±1
jeśli x=1
wektory nie są niezależne liniowo
jeśli x=−1
wektory nie są niezależne liniowo
czyli dla R\{−1, 1} jeśli K=R i C\{−1, 1} jeśli K=C
drugie zrób sam
11 mar 18:04