Reguła de L'Hopitala
Nx: Obliczyć granicę:
| | xe2x+xex−2e2x+2ex | | 0 | |
limx−>0 |
| =[ |
| ] korzystam z reguły de L'Hopitala. |
| | (ex−1)3 | | 0 | |
f(x)=xe
2x+xe
x−2e
2x+2e
x
g(x)=(e
x−1)
3
f'(x)=e
2x(2x−3)+e
x(x+3)
g'(x)=3e
x(e
x−1)
2
| | e2x(2x−3)+ex(x+3) | |
limx−>0 |
| = |
| | 3ex(ex−1)2 | |
| | ex(2x−3)+(x+3) | | 0 | |
=limx−>0 |
| =[ |
| ] i znowu korzystam z reguły de L'Hopitala |
| | 3(ex−1)2 | | 0 | |
f''(x)=4e
2x(x−1)+e
x(x+4)
g''(x)=3(e
x−1)*e
x(3e
x−1)
| | 4e2x(x−1)+ex(x+4) | |
limx−>0 |
| = |
| | 3(ex−1)*ex(3ex−1) | |
| | 4ex(x−1)+(x+4) | | 0 | |
=limx−>0 |
| =[ |
| ] |
| | 3(ex−1)(3ex−1) | | 0 | |
| | 0 | |
I mam tak korzystać z reguły de L'Hopitala aż przestanie wychodzić [ |
| ]  Bo z trzeciej |
| | 0 | |
| | 0 | |
pochodnej również wychodzi [ |
| ] |
| | 0 | |
11 mar 16:55
Nx: ?
11 mar 19:26
grzest:
Nie jest prawdą, że trzecie zastosowanie reguły da wyrażenie nieoznaczone. Nie poddawaj się
zbyt szybko. Licz dalej.
11 mar 19:59
grzest: Wynik 1/6.
11 mar 20:06
Nx: No właśnie wychodzi mi 0, ale pewnie gdzies o jakiejs cyferce zapomniałam
11 mar 22:29
Nx: Dobra, ten błąd jest w pierwszej pochodnej.Tam powinno być: f'(x)=e2x(2x+5)+ex(x+3)...
11 mar 23:11
grzest:
Pochodne (pierwsze i drugie) policzone są dobrze. Szukaj błędu gdzie indziej.
12 mar 12:08
Nx: Tak, tak. Już znalazłam. Błąd był w trzeciej pochodnej

Dzięki
13 mar 00:45