Bardzo prosze o pomoc i rysunek
Help me: wgraniastoslupie prawidlowym trojkatnym abca1b1c1 poprowadzono plaszczyzne przez krawedz ab
dolnej podstawy oraz srodek ciezkosci S gornej podstawy. plaszczyzna ta nachylona jest do
plaszczyzny dolnej podstawy pod katem 45 st. wiedzac ze pole P otrzymanego przekroju jest
rowne 20 √6 oblicz objetosc graniastoslupa
11 mar 16:55
Eta:

Środek ciężkości to punkt przecięcia środkowych
W trójkącie równobocznym pokrywa się ze środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt
krawędź podstawy a= 2r
√3
Przekrój jest trapezem o polu:
z treści zadania ΔSEF jest prostokątny i równoramienny
to H=|FS|=r i
h=r
√2
P(trapezu)=20
√6= 20*
√3*
√2
............................
10r
2√3=120
√3 ⇒ r= 2
√3= H
| | 1 | |
V= Pp*H Pp= |
| *2r√3*hp, hp=3r |
| | 2 | |
to P
p=3r
2√3
V=..................... dokończ
V=216[j
3]]
11 mar 17:38
Help me: Dziekuje😍
11 mar 17:43
Help me: A skad wiemy ze a= 2r √3 ?
11 mar 17:49
Help me: Dobra juz wiem 😂
11 mar 18:01
Eta:
11 mar 18:08