K
Kasia: Naszkicuj wykres funkcji f i rozwiaz nierownosc f(x)>=0
F(x)=sinπx
11 mar 16:49
iteRacj@:

wykres funkcji f(x) = sin (πx) wygląda własnie tak, teeraz spróbuj rozwiązać nieówność
11 mar 17:37
iteRacj@: *teraz spróbuj rozwiązać nierówność
11 mar 17:54
Kasia: A dlaczego tak
11 mar 18:23
iteRacj@:
wykresem funkcji sin (kx) jest sinusoida, k∊Z − całkowitych
podstawiam do wzoru funkcji x=1 wtedy sin (πx)=sin π=0
| | π | |
dalej podstawaim x=1/2 wtedy sin (πx)=sin ( |
| )=1 |
| | 2 | |
znajduję jeszcze kilka punktów wykresu i rysuję sinusoidę
11 mar 18:37