Cześć, myślę nad tym zadanie dobre 2 godziny i nadal nie wiem jak zrobić: Wyznac
Szymon303: Cześć, myślę nad tym zadanie dobre 2 godziny i nadal nie wiem jak zrobić:
| | 1−6x2 | |
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= |
| przechodzącej przez punkt |
| | 6x2 | |
P(−3
13)
11 mar 16:37
Szymon303:
11 mar 16:40
11 mar 16:55
PW: Styczna ma równanie
y=ax+b,
gdzie a=f'(−3), zaś b tak dobieramy, by przechodziła przez podany punkt.
Wskazówka. Łatwiej będzie liczyć pochodną, gdy zauważymy, że
11 mar 16:55
Szymon303: Tak, punkt to (−3; 1/3)
11 mar 16:58
Szymon303: Policzyłem i a wyszło mi −1/36 a odpowiedź to y = −1/3x − 1/2
11 mar 17:00
PW: No to jaki masz wynik
f'(x)=...
11 mar 17:13
Szymon303: f'(x)=−1/12x
f'(3)=− 1/36=a
11 mar 17:14
PW: Źle policzyłeś pochodną..
11 mar 17:20
Szymon303: To ile powinna wynosić?
11 mar 17:22
PW: O 16:55 podpowiedziałem jak ją łatwo policzyć, ale nie wziąłeś tego pod uwagę.
11 mar 17:37
Szymon303: Wziąłem pod uwagę, ale policzyłem tradycyjnym sposobem i wyszło mi −1/3x3 i nie chcę to wyjść.
PS. Punkt P nie jest punktem gdzie ma być punk styczności
11 mar 17:50
PW: To ostatnie zdanie jest istotne, źle rozumiałem treść zadania i nie sprawdziłem, czy tak być
może.
Jeżeli styczna ma równanie
y=ax+b,
to
a więc równanie stycznej ma postać
Podstawiając x=x
0 i y=f(x
0) oraz a=f'(x
0) znajdziemy x
0. Nie wyliczę do końca, bo przestaję
widzieć

.
11 mar 18:30
Mila:
Szymon Jaką masz odpowiedź?
Liczę.
11 mar 19:51
Szymon303: Przepraszam ale nie zauważyłem ego że zamiast 1/3 powinno być 1/2

Ja zrobiłem tak że jak
wychodzi pochodna −1/(3*x
3) to x
3 zamieniłem na xo i wtedy dopiero wyszło
11 mar 20:45
Szymon303: A wynik wychodzi −1/3x −1/2
11 mar 20:46
Mila:
| | 1 | |
Właśnie tak myślałam, że to |
| to komplikuje rozwiązanie. |
| | 3 | |
Zaraz napiszę swoje rozwiazanie.
11 mar 21:24
Mila:
| | 1 | | 53 | |
1) f(−3)= |
| −1=− |
| |
| | 6*9 | | 54 | |
P∉wykresu f(x)
2)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x)=( |
| *x−2)'= |
| *(−2)*x−3=− |
| |
| | 6 | | 6 | | 3x3 | |
(x
0,y
0)− punkt styczności
3) styczna:
| | 1 | |
y=f'(x0)*(x−x0)+f(x0) i P(−3, |
| )∊stycznej |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| =− |
| *(−3−x0)+ |
| −1 /*6x03 |
| 2 | | 3x03 | | 6x0 | |
9x
03−x
02−2x
0−6=0
w(1)=9−1−2−6=0
x
0=1
Styczna:
==============
11 mar 21:37
Szymon303: Dzięki
11 mar 21:54
Mila:
11 mar 22:00