matematykaszkolna.pl
Prosze o rysunek👏 Pilne👏: w graniastoslupie prawidlowym czworokatnym o krawedzi podstawy a przekatna graniastoslupa tworzy ze sciana boczna kat alfa. oblcz objetosc i pole powierzchni calkowitej graniastoslupa. Dla jakich alfa zadanie ma tozwiazanie?
11 mar 16:31
iteRacj@: rysunek na rysunku jest zaznaczony α kąt pomiędzy przekątną graniastoslupa a ścianą boczną
11 mar 17:46
Help me: Dzieki a umie ktos to rozwiazac?
11 mar 18:03
iteRacj@: rysunek Ty umiesz rozwiązać, powstał łatwy trójkąt prostokatny. Skorzystaj z funkcji trygonomtrycznych kąta α, dasz radę.
11 mar 18:21
Burak: Próbowałam ale na takich liczbach mi nie wychodzi np sinα= a/ przeciwprostokatna i co dalej mam zrobic ?emotka
11 mar 18:34
iteRacj@:
 a 
skoro, tak jak piszesz sin α=

przeciwprostokatna 
 a 
to przeciwprostokątna=

i masz obliczoną długość przekątnej graniastosłupa
 sin α 
11 mar 18:41
Burak: No w sumie tak ale zeby obliczyc objetosc i Pc to musze miec H i probowalam z Tw pitagorasa ze przekatna podstawy to a 22 +H2= a/sinα 2 ale nie wiem czy to tak ? Bo takie jakies dziwne liczby wychodza ze nie wiem co dalej
11 mar 18:47
iteRacj@: bardziej przyda Ci się wyliczenie przekątnej ściany bocznej z tangensa kąta α, potem z tw. Pitagorasa oblicz krawędź ściany bocznej i zostanie tylko podstawienie do wzoru na objętość prostopadłościanu
11 mar 18:48
iteRacj@: masz błąd w równości 18:47 powinno być
 a 
(2*a)2 +H2= (

)2
 sin α 
z tego też możesz wyliczyć H
11 mar 18:51
Burak: Wyszlo mi ze tgα=a/przekatna sciany bocznej ...z tego obliczylam przekatna =tgα/a ale jak wstawiam do tw pitagorasa mam a2+(tgα/a )2=H2 dobrze ? bo i tak utknelam na tym
11 mar 18:54
iteRacj@: rysunek błąd w zastosowaniu tw. Pitagorasa p − przekątna ściany bocznej p2=a2+H2
 a 
poza tym p=

− spójrz poprzedni rysunek z 18:21
 tg α 
11 mar 19:02
iteRacj@: 18:54 tg α prawidłowo, ale źle wyliczyłaś z tego p
11 mar 19:04