Prosze o rysunek👏
Pilne👏: w graniastoslupie prawidlowym czworokatnym o krawedzi podstawy a przekatna graniastoslupa
tworzy ze sciana boczna kat alfa. oblcz objetosc i pole powierzchni calkowitej graniastoslupa.
Dla jakich alfa zadanie ma tozwiazanie?
11 mar 16:31
iteRacj@:

na rysunku jest zaznaczony
α kąt pomiędzy przekątną graniastoslupa a ścianą boczną
11 mar 17:46
Help me: Dzieki a umie ktos to rozwiazac?
11 mar 18:03
iteRacj@:

Ty umiesz rozwiązać, powstał łatwy trójkąt prostokatny.
Skorzystaj z funkcji trygonomtrycznych kąta
α, dasz radę.
11 mar 18:21
Burak: Próbowałam ale na takich liczbach mi nie wychodzi np sinα= a/ przeciwprostokatna i co dalej mam
zrobic ?
11 mar 18:34
iteRacj@:
| | a | |
skoro, tak jak piszesz sin α= |
| |
| | przeciwprostokatna | |
| | a | |
to przeciwprostokątna= |
| i masz obliczoną długość przekątnej graniastosłupa |
| | sin α | |
11 mar 18:41
Burak: No w sumie tak ale zeby obliczyc objetosc i Pc to musze miec H i probowalam z Tw pitagorasa ze
przekatna podstawy to a
√22 +H
2= a/sinα
2 ale nie wiem czy to tak ? Bo takie jakies
dziwne liczby wychodza ze nie wiem co dalej
11 mar 18:47
iteRacj@:
bardziej przyda Ci się wyliczenie przekątnej ściany bocznej z tangensa kąta α,
potem z tw. Pitagorasa oblicz krawędź ściany bocznej
i zostanie tylko podstawienie do wzoru na objętość prostopadłościanu
11 mar 18:48
iteRacj@:
masz błąd w równości 18:47
powinno być
z tego też możesz wyliczyć H
11 mar 18:51
Burak: Wyszlo mi ze tgα=a/przekatna sciany bocznej ...z tego obliczylam przekatna =tgα/a ale jak
wstawiam do tw pitagorasa mam a
2+(tgα/a )
2=H
2 dobrze ?

bo i tak utknelam na tym
11 mar 18:54
iteRacj@:

błąd w zastosowaniu tw. Pitagorasa
p − przekątna ściany bocznej
p
2=a
2+H
2
| | a | |
poza tym p= |
| − spójrz poprzedni rysunek z 18:21 |
| | tg α | |
11 mar 19:02
iteRacj@:
18:54 tg α prawidłowo, ale źle wyliczyłaś z tego p
11 mar 19:04