jednokładnośc
kama: dany jest trójkat ABC (−5,−5) B(2,−3) C(−4,−1). Trójkąt A
1, B
1, C
1 jest obrazem trójkata ABC
w jednokładności J o środku S(2,0)
i skali k, gdzie k<0. Srodkowa trójkata A
1, B
1, C
1 poprowadzona na bok B
1, C
1 ma długość
10
Oblicz:
a)skalę
b)współrzędne
c) pole
obliczyłam długość środkowej BC wyszła 5 stąd skala k=2 niestety w odpowiedzi jest −2 czy mogę
tak zrobić że skoro skala wyszła 2, ale k ma być <0 to zrobię −2 przeciez to głupota

!
stoję w miejscu dalej wiem że jak będe miała skalę to znaje punkty a pole ze wzou na
współrzędne 3 wierzchołków w układzie tylko ta skala proszę o pomoc
11 mar 15:30
Basia:
w jednokładności |A'B'| = |k|*|AB|
11 mar 15:38
kama: tyle to wiem, skala czemu mi wychodzi 2 powinno być −2 ?
11 mar 15:40
kama: chcę pomocy w obliczeniu skali bo ma źle resztę wiem jak zrobic
11 mar 15:42
Basia: no przecież masz w treści, że k<0
10 = |k|*5
|k|=2
k = 2 lub k= −2
ma być k<0 czyli k=−2
11 mar 15:43
kama: o to właśnie pytałam co uznałam za głupotę, a jednak nią nie jest bo zapomniałam o module
dzięki. Reszty nie trzeba robic, bo wiem jak.
11 mar 15:45