Help
Pomocys: W graniastoslupie prawidlowym trojkatnym pole powierzchni bocznej jest rowne sumie pol obu
podstaw. Oblicz sinus kata nachylenia przekatnej sciany bocznej do sasiedniej sciany bocznej
11 mar 14:31
Eta:

1/ rysunek
2/ z treści zadania 2P
p=P
b
a
√3=6H ⇒ a= 2H
√3
d=
√H2+a2=
√H2+12H2= H
√13
to
sinα=3
√13/13
============
11 mar 14:46
Basia:

| a2√3 | | a2√3 | |
3a*H = 2* |
| = |
| /:3a |
| 4 | | 2 | |
| a2*3 | | 39a2 | |
x2 = H2+a2 = |
| +a2 = |
| |
| 36 | | 36 | |
| a | | 3a2 | | a2 | | 12a2 | |
y2 = H2+( |
| )2 = |
| + |
| = |
| |
| 2 | | 36 | | 4 | | 36 | |
h
2 = x
2+y
2−2xy*cos α
3a2 | | 39a2 | | 12a2 | | a√39 | | a√12 | |
| = |
| + |
| − 2* |
| * |
| *cos α /*36 /:a2 |
4 | | 36 | | 36 | | 6 | | 6 | |
27 = 39 + 12 − 2
√39*
√12cos α
2*
√3*13*
√3*4cos α = 24
2*3*2*
√13*cos α =24
| 3 | | 3√13 | |
sinα = √1−(4/13) = √9/13 = |
| = |
| |
| √13 | | 13 | |
mogłam się gdzieś pomylić
11 mar 14:58
Eta:

2 sposób
h
p=3r , r −−− dł . promienia okręgu wpisanego w podstawę
to a= 2r
√3 −−−− dł. krawędzi podstawy
P
p = 3r
2√3
z treści zadania 6r
2√3= 6r
√3*H ⇒ H=r
d=
√a2+H2=
√12r2+r2= r
√13
sinα= 3
√13/13
=============
11 mar 15:09
Pomocys: Dziekuje
11 mar 16:27
Eta:
11 mar 16:32