Bardzo prosze o pomoc i rysunek😭
Pliss: W graniastoslupie prawidlowym czworokatnym przekatna podstawy ma dlugosc d . przekatna sciany
bocznej tworzy kat o mierze alfa z przekatna podstawy wychodzaca z tego samego wierzcholka.
Oblicz objetosc tego graniastoslupa. Dla jakich alfa zadanie ma rozwiazanie?
11 mar 13:34
Basia:

dane: d,α
0<2α<180
0<α<90
a
2+a*2 = d
2
2a
2 = d
2
H
2+a
2 = x
2
| | d2−d2*2cos2α | | d2(1−2cos2α) | |
H2 = |
| = |
| |
| | 4cos2α | | 4cos2α | |
musi więc być dodatkowo
1−2cos
2α>0
2cos
2α<1
45 < α < 90
do wzoru na objetość podstaw wyliczone wartośći
V = a
2*H
11 mar 13:54
Pliss: Dziekuje!😍
11 mar 14:01
11 mar 14:20
11 mar 22:27