reszta z dzielenia
Marek : znależć reszte z dzielenia 39100przez 38 ,ktoś ma pomysł?
11 mar 12:19
Basia:
jeżeli reszta z dzielenia a przez b jest równa r ⇒
reszta z dzielenia an przez b jest równa rn (lub reszcie z dzielenia rn przez b)
reszta z dzielenia 39 przez 38 jest równa 1
wniosek wyciągnij sam
11 mar 12:26
Adamm:
jeśli a=k1m+r1, b=k2m+r2
ab=km+r1r2
wniosek jest taki
jeśli a i r1 dają takie same reszty, b i r2 dają takie same reszty,
to ab i r1r2 dają takie same reszty
39 daje resztę 1 przez 38
więc
39100 daje taką samą resztę przez 38 jak 1, którą zresztą jest 1, bo 0≤1<38
zapisujemy to symbolicznie
39≡1 (mod 38) ⇒ 39100≡1 (mod 38)
11 mar 12:58