calkowita
Marek : | | 19n+7 | |
wyznacz wszystkie wartosci n dla których liczba |
| jest całkowita |
| | 7n+11 | |
z góry dzięki za pomoc
11 mar 12:05
Basia: jaką liczbą jest n?
naturalną, całkowitą czy dowolną rzeczywistą ?
11 mar 12:38
Marek : n−liczba naturalna
11 mar 12:51
Adamm:
dla n>3
0<5n−15<7n+11
może być całkowite tylko dla n=0, 1, 2, 3
widać że tylko dla n=3
11 mar 13:06
Basia:
no to może tak
m = 7n+11 ∊N
19n+7 = 14n+22+5n−15
| 19n+7 | | 2(7n+11)+5(n−3) | | 2m + 5(n−3) | |
| = |
| = |
| = |
| 7n+11 | | 7n+11 | | m | |
stąd
m = 1 lub m=5 lub m|(n−3) lub m|(5n−15)
dla m=1 mamy 7n+11 = 1 7n=−10 sprzeczność
dla m=5 mamy 7n+11=5 7n=−6 sprzeczność
dla m|(n−3) mamy
(7n+11)|(n−3) sprzeczność bo dla n≥3 7n+11>n−3 a dla n=0,1,2 warunki zadania nie są spełnione
no to musi być
(7n+11)|(5n−15)
a to jest możliwe ⇔ 5n−15≥7n+11 (gdy 5n−15≥0) lub 5n−15≤−7n−11 gdy (5n−15<0)
−2n ≥ 26 lun 12n ≤ 4
jedyną liczbą naturalną spełniającą ten warunek jest n=0
ale 0 nie spełnia warunków zadania
albo się gdzieś pomyliłam, albo taka liczba naturalna nie istnieje
11 mar 13:17
Basia: tu się pomyliłam
(7n+11)|(n−3)
dla n−3>0 niemożliwe
dla n=1,2 sprzeczność
zostaje n=3
11|0
11 mar 13:20
Adamm: koniec końców zostaje to co ja napisałem Basiu
i m=1, itd. nie było sensu rozpatrywać
bo warunek (7n+11)|(5n−15) łączy je wszystkie
11 mar 13:25
Basia: nie widziałam wcześniej Twojego wpisu
11 mar 13:27